Citytrip naar Lissabon

Beste reisperiode

De meeste mensen die er voor kiezen om een citytrip of vakantie naar Lissabon te boeken doen dit uiteraard omdat ze kennis willen maken met al het moois dat er hier op cultureel vlak is terug te vinden. Anderzijds is het ook zo dat je, je hier in een Zuid-Europees land bevindt waardoor een beetje lekker weer altijd mooi meegenomen is. Wil jij tijdens jouw vakantie in Lissabon graag kunnen rekenen op aangename temperaturen of zou je net vooral graag het massatoerisme willen ontlopen? Wij zochten alvast voor je uit wat nu precies de beste reisperiode is voor de Portugese hoofdstad Lissabon.

Gematigd klimaat zorgt voor aangename zomers

Het klimaat van de stad Lissabon en haar omgeving wordt in het bijzonder bepaald door de warme Golfstroom. Deze is niet alleen verantwoordelijk voor zachte winters, maar meteen ook voor relatief ‘koele’ zomers. Dit laatste hoef je overigens niet al te negatief te zien, want de gemiddelde maximumtemperatuur ligt tijdens de zomermaanden evengoed rond een gemiddelde van 28 graden. Lissabon heeft dan ook een maritiem klimaat welke over lichte invloeden van een mediterraan klimaat beschikt. De temperaturen zullen hier bijgevolg nooit extreem worden. Temperaturen van meer dan 35 graden hoef je hier dan ook zelfs op de warmste dagen van het jaar in principe niet zozeer te verwachten. Net omdat Lissabon gelegen is aan de Atlantische Oceaan liggende temperaturen hier gemiddeld tijdens de zomermaanden toch wel een paar graden lager dan het geval is bij de plaatsen die meer landinwaarts zijn gelegen. De meeste bezoekers kunnen deze verkoeling echter best smaken.

Veel neerslag tijdens de wintermaanden

Als minst gunstige reistijd voor een bezoek aan Lissabon wordt de periode tussen november en april beschreven. Dit heeft nog niet zozeer te maken met de temperaturen, maar wel vooral met de neerslag die er dan valt. De winters in Lissabon staan er dan ook om bekend uiterst nat te zijn. Samen met de wind die dan veelal in deze regio heerst kan de temperatuur aanzienlijk onder druk komen te staan. Dit alles zorgt er ook voor dat de winter een minder populaire periode is gebleken voor toeristen om een bezoek te brengen aan Lissabon. Het gevolg daarvan is dat er tijdens deze maanden ook afwijkende openingstijden gelden voor de toeristische voorzieningen. Bovendien valt het op dat heel wat zaken er in deze tijd ook gewoon voor kiezen om de deuren gesloten te houden. Wil je dus met andere woorden toch graag tijdens het najaar of voorjaar naar Lissabon op vakantie? Dan moet je wel even op voorhand goed navragen welke zaken je nu precies kan bezoeken en welke mogelijks niet.

Augustus, de drukste maand in Lissabon?

De zomer is en blijft een bijzonder populaire periode voor veel mensen om een bezoek te brengen aan het prachtige Lissabon. Wanneer ook jij er voor kiest om tijdens de zomervakantie een bezoek te brengen aan de Portugese hoofdstad is het evenwel aan te raden om dit niet te doen in de maand augustus. Dit heeft alles te maken met het feit dat in deze periode ook de Portugezen vakantie hebben. Het gevolg hiervan is dat dit ongetwijfeld de drukste periode van het jaar is in Lissabon. Ben je wel opgewassen tegen het massatoerisme en zit je er bovendien niets mee in om lang te wachten vooraleer je bepaalde bezienswaardigheden kan bezoeken? Dan is de maand augustus nog steeds een prima moment om een verblijf in Lissabon te boeken. Wanneer je dit liever niet hebt vormt de maand juni bijvoorbeeld een mooi alternatief.

Afwijkende openingstijden op feestdagen

Wanneer je een vakantie naar Lissabon gaat plannen dien je er wel rekening mee te houden dat er tijdens bepaalde feestdagen afwijkende openingstijden kunnen gelden. Dit geldt niet alleen voor de winkels die in de Portugese hoofdstad zijn terug te vinden, wat bovendien ook te denken van de bezienswaardigheden die hun deuren opmerkelijk vroeger kunnen sluiten? Enkele feestdagen waarbij je altijd rekening dient te houden met afwijkende openingstijden zijn onder meer Bevrijdingsdag op 25 april, Dag van de Dichter Carmoes op 10 juni en op 5 oktober wanneer de Dag van de Republiek plaatsvindt. Uiteraard zijn er verder nog de standaard feestdagen waarbij heel wat zaken (vroeger) de deuren sluiten zoals Kerstmis en Nieuwjaar. Ga je toch naar Lissabon op het ogenblik dat er een feestdag plaatsvindt? In dat geval is het altijd interessant om even de nodige inlichtingen te verzamelen met betrekking tot de openingstijden die tijdens deze dagen worden gehanteerd.

Wat is nu echt de beste reistijd?

Veel hangt af van de reisdoelen. In november kan het bijvoorbeeld ook nog dagen aan een stuk meer dan 20°C zijn en in de kerstperiode merkt men dan weer een leuke feeërieke sfeer op. In het beste geval is er sprake van een last minute en kun je op voorhand het weerbericht eens raadplegen. Geven ze net die periode zeer slecht weer uit, dan is het misschien een optie om de trip uit te stellen en te kiezen voor een andere locatie.

Lissabon is gedurende gans het jaar een leuke bestemming. Het klimaat is een stuk gunstiger dan dat in België en Nederland en dat is ook één van de redenen waarom toeristen het jaar door de weg vinden naar de Portugese hoofdstad.

Zin in een citytrip naar het zonnige en warme Lissabon?

Al zin gekregen om Lissabon te ontdekken en beleven? Boek eenvoudig en snel een hotel en vlucht via internet. Het beste aanbod van citytrips naar Lissabon vind je bij:

Overzicht van reisperiodes

Lissabon per maand: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, en december. Of rond de Kerstperiode.

Hoeveel dagen nodig om Lissabon te ontdekken en beleven: 1 dag, 2 dagen, of 3 dagen? Of beleef samen een romantisch weekend.