Citytrip naar Lissabon

Gratis dingen die je moet doen

Een citytrip ondernemen naar een stad als Lissabon hoeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken helemaal niet veel geld te kosten. Niet alleen voorafgaand aan je vakantie is het mogelijk om te besparen op bijvoorbeeld de kosten van de accommodatie en het vliegticket, wat bovendien ook te denken van de uitgaven die je ter plaatse doet? Wist je bijvoorbeeld dat je tijdens je verblijf in Lissabon kan deelnemen aan heel wat leuke en bovendien gratis activiteiten? Wij hebben alvast 5 gratis zaken die je moet doen in Lissabon op een rijtje gezet.

Gratis een museum bezoeken
Lissabon staat bekend omwille van haar verschillende musea die gratis bezocht kunnen worden. Het spreekt voor zich dat dit niet de grootste zijn die de stad te bieden heeft, maar toch zitten er hier zeker een aantal interessante exemplaren tussen. Wat bijvoorbeeld te denken van de ‘Ondergrondse muur van D. Dinis’? Het betreft hier een muur die dateert uit de dertiende eeuw en een uiterst belangrijke basis vormt voor de stad. Ben je eerder iemand met een voorliefde voor kunst? Ook dan hoef je niet perse geld uit te geven om een museum in Lissabon te bezoeken. Het ‘Centro Cultural de Belem’ is bijvoorbeeld een mooi museum met moderne kunst die je zonder een toegangsprijs te moeten betalen kan bezoeken.

Genieten op de vele, mooie pleinen van de stad
Het lijkt er vaak naar uit te zien dat een belangrijk deel van het leven in de Portugese hoofdstad zich afspeelt en manifesteert op de diverse pleinen die verspreid over Lissabon zijn terug te vinden. Je kan er (zeker tijdens de zomer) genieten van (gratis) live muziek en bovendien zijn er rondom de pleinen vaak erg leuke restaurants en bars terug te vinden. Een absolute aanrader op dit vlak, waar je bovendien ook nog eens zomaar vriendschapsbanden kan smeden met de lokale bevolking, is het ‘Martim Moniz’ plein. Niemand die er bovendien vreemd van op zal kijken als je, je eigen drankje meeneemt om hier op dit plein de sfeer op te snuiven.

Breng een bezoek aan één van de leuke markten van de stad
Lissabon heeft heel wat markten die niet alleen populair zijn bij de locals, maar ook bij bezoekers van de stad. Een aantal van deze markten zijn zelfs zo leuk dat je, je er perfect een paar uur op kan vermaken. Ben jij iemand met een voorliefde voor lekker eten? Breng dan zeker eens een bezoekje aan de ‘Mercado da Ribeira’. Wil je graag enkele fijne hebbedingetjes meenemen terug naar huis? In dat geval is het weer een aanrader om even te vertoeven op de ‘Feira da Landra’. Let wel, je moet er rekening mee houden dat niet alle markten zomaar gratis te bezoeken zijn. In het bijzonder in overdekte markten moet je vaak een bepaalde toegangsprijs betalen. Het is dus altijd een must om hier even goed naar te kijken.

Genieten van de prachtige vergezichten
Verspreid over Lissabon zijn verschillende plaatsen terug te vinden waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Denk op dit vlak onder meer aan de ‘Miradouro da Graça’ en de ‘Miradouro de Nossa Senhora do Mente’. In het bijzonder deze laatste locatie is er eentje die je tijdens je verblijf in Lissabon niet over het hoofd mag zien. Het betreft hier namelijk het hoogste punt van de stad en het uitzicht is er werkelijk adembenemend mooi.

Heerlijk kuieren door de straten van Alfama
Een wijk die je absoluut niet over het hoofd mag zien en welke bovendien heel gezellig is om te ontdekken is ‘Alfama’. Deze wijk is gelegen tussen het kasteel van São Jorge en de rivier de Taag. Bijzonder aan deze wijk is dat de aardbeving van Lissabon in 1755 ze nauwelijks heeft aangetast. Dit maakt Alfama tot één van de meest authentieke wijken van de Portugese hoofdstad. Bovendien zorgen de smalle, kronkelende straatjes er voor dat er ook beduidend minder verkeer in is terug te vinden dan in andere delen van de stad het geval is.

Goedkope citytrip richting Lissabon?

Een citytrip hoeft helemaal geen fortuin te kosten. Tegenwoordig kan men vliegtickets best goedkoop scoren. 50 euro per persoon, per vlucht, is een goede richtprijs. Een jeugdherberg boeken is iets voordeliger dan een hotel. Ter plaatse is het afhankelijk van de wensen van jezelf en het reisgezelschap. Het is perfect mogelijk om veel geld uit te geven ter plaatse, maar reizigers met een beperkt budget komen ook hier aan hun trekken. Lissabon is een heerlijke slenterstad en dat slenteren is grotendeels gratis. De entreekaartjes van de voornaamste bezienswaardigheden zijn schappelijke van prijs (Spanje en Italië zijn bijvoorbeeld een stuk duurder) en ook qua eten en drinken is het nog allemaal betaalbaar. Hoogtijd om dus zelf te gaan slenteren door de smalle straatjes in het centrum van de stad.