Citytrip naar Lissabon

Omgeving

Gedurende een citytrip is het vaak de bedoeling om enkel de stad te bezoeken. Gedurende 2 à 4 dagen slentert men van wijk naar wijk en van hoogtepunt naar hoogtepunt. Bij sommige steden kan het interessant zijn om de omgeving eens te bekijken. In een straal van enkele tientallen kilometers komt men zaken tegen die men gedurende de citytrip zeker niet mag missen. In het kader van Lissabon is Sintra wellicht de bekendste daguitstap. He feeërieke paleis is absoluut een treinritje waard. Er zijn echter nog andere zaken die men tijdens een stadsbezoek perfect kan inplannen. In dit artikel sommen we enkele uitstappen op die de moeite waard zijn.

Omgeving Lissabon

Sintra

In het station van Lissabon (plein Rossio) kan men een treinticket kopen richting Sintra. De plek ligt zo’n 24 kilometer verwijderd van Lissabon en een ticket heen en terug kost iets minder dan 10 euro. Eenmaal aangekomen in het station van Sintra merkt men een hoop promotors op. Ze verkopen rondritjes met een trein richting de hoogtepunten. Het moge duidelijk zijn: hier valt een hoop te beleven. Niet voor niets is de omgeving van Sintra dan ook als ‘Cultural landscape of Sintra’ opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Men kan er meerdere paleizen bewonderen. De wandeling richting het hoogtepunt – Palácio da Pena – is best pittig en loopt via de botanische tuinen. Reken alvast op een volledige dag.

30 minuten met het openbaar vervoer

Meer informatie: Sintra bezoeken

Cascais en Estoril

Het vissersdorp Cascais en de mondaine badplaats Estoril zijn in de loop der jaren samengesmolten tot één geheel. Tegenwoordig komen de inwoners van Lissabon er zich ontspannen. Velen hebben er een tweede verblijf. Heerlijke zandstranden zijn de populairste publiekstreffers. Er zijn kranten van uit gans Europa verkrijgbaar, dus het is wel degelijk een toeristisch oord.

30 minuten met het openbaar vervoer

Belém

Lissabon bestaat uit meerdere wijken. Ook Belém maakt deel uit van de stad. Dit deel ligt ietwat afgelegen, maar geenszins mag men dit deel vergeten te bezoeken tijdens een tripje richting de hoofdstad van Portugal. Het staat gekend als de historische wijk. Bijna alle bezienswaardigheden houden rechtstreeks verband met de ontdekkingsreizen. Twee gebouwen staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst: de Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém.

15 minuten met het openbaar vervoer

Monumento Cristo Rei

Samen met de brug over de Taag (Ponte de 25 abril) spot men ook direct het gigantische monument van Christus. Het doet ons wat denken aan de Golden Gate Bridge van San Francisco en het beeld uit Rio de Janeiro, maar dan gewoon in Europa. Het beeld is ruim 100 meter hoog en na betaling van wat toegangsgelden (4 euro) kun je genieten van een prachtig uitzicht.

Wat ons betreft is Sintra een must do. Het is dus een verstandige zet om de citytrip met een dag te verlengen. Bij extreme hitte kan men ook best wat tijd uitrekken om enkele uurtjes te vertoeven aan het frisse zeewater.