Citytrip naar Lissabon

Bezienswaardigheden

In dit artikel:

► Top 10 bezienswaardigheden die je moet zien in Lissabon

► Meer hoogtepunten en populaire activiteiten om te doen

Top 10 bezienswaardigheden

Lissabon is met haar ruim 3 miljoen inwoners niet alleen de grootste stad van Portugal, daarnaast heeft ze ook op cultureel vlak heel wat moois te bieden. Dit is voor de meeste reizigers dan ook de belangrijkste reden om er voor te kiezen om een citytrip naar Lissabon te ondernemen. Ben jij ook van plan om de Portugese hoofdstad te bezoeken en wil je er absoluut zeker van zijn dat je geen enkele van de vele prachtige en belangrijke monumenten en gebouwen van Lissabon tijdens je vakantie mist? Wij hebben alvast een mooi overzicht gemaakt van de top 10 bezienswaardigheden van Lissabon!

1.) Mosteiro dos Jerónimos

Het Mosteiro dos Jerónimos is terug te vinden in de voorstad Belém. Dit gebouw is onder meer belangrijk omdat er verschillende graven zijn terug te vinden van prominente Portugezen uit het verleden. Het gaat hierbij niet alleen om het graf van de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama, wat bovendien ook te denken van de dichter Fernando Pessoa en diverse leden van de koninklijke familie? De binnenkant van het Mosteiro dos Jerónimos is rijkelijk versierd met Manuelijnse motieven die het aanschouwen meer dan waard zijn. Niet alleen het klooster op zich is indrukwekkend, dit geldt eveneens voor het plein waaraan het gelegen is. Het zogenaamde Praça do Imperio is ongeveer 280 x 280 meter groot. In het midden is bovendien een indrukwekkende tuin terug te vinden van 3.300 vierkante meter.

2.) Castelo de São Jorge

Het prachtige Castelo de São Jorge is terug te vinden bovenop de hoogste heuvel van de Portugese hoofdstad. Deze plaats is niet alleen bijzonder populair bij toeristen, ook de lokale bevolking komt er graag vertoeven. Bovendien is het ook nog eens zo dat deze plaats je één van de mooiste uitzichten biedt op de omgeving. Ben je op zoek naar een geschikte locatie om een sublieme panoramafoto van Lissabon te maken? Dan is dit ongetwijfeld één van de meest aangewezen locaties om dat te doen!

3.) Torre de Belém

Een bijzondere bezienswaardigheid is terug te vinden in de wijk (of beter gezegd ‘voorstad’?) Belém. Achter deze toren (welke vroeger werd gebruikt als fort) gaat een bijzondere geschiedenis schuil. In vroegere tijden vormde ze dan ook als het ware de ceremoniële toegangsweg tot de Portugese hoofdstad. De Torre de Belém dateert uit het jaar 1515 en kan worden bestempeld als een kunstwerk opgetrokken in Manuelstijl. Heel wat inwoners van Lissabon bestempelen de Torre de Belém niet alleen als het mooiste, maar tevens ook als het belangrijkste bouwwerk van heel Portugal.

4.) De paleizen van Lissabon

Voor liefhebbers van paleizen is de omgeving van Lissabon ongetwijfeld een droombestemming. In de regio van Lissabon zijn dan ook uitnodigende plaatsen terug te vinden als Queluz en Sintra. Je vindt hier werkelijk adembenemend mooie tuinen terug bij de voormalige zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie. Vergeet bovendien ook zeker niet om een bezoekje te brengen aan het Paleis van Pena welke zich op de top van een heuvel boven Sintra bevindt. Menig aantal reizigers die deze omgeving bezoeken verwijzen er naar als een plaatje uit een sprookje. Door de trein te nemen vanuit Lissabon sta je bovendien reeds binnen slechts 35 minuten in Sintra. Ideaal dus voor een daguitstap!

5.) Oceanário de Lisboa

Een absoluut bijzonder gebouwd vinden we terug in de wijk Parque das Nações. Het betreft hier uiteraard het Oceanário de Lisboa welke werd ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Peter Chermayeff. Dit prachtige bouwwerk werd gerealiseerd voor de wereldtentoonstelling Expo ’98 en mag eigenlijk absoluut niet op jouw verlanglijstje ontbreken.

6.) Ponte 25 de Abril

Ben jij iemand die wel een voorliefde heeft voor mooie bruggen? In dat geval zal je ongetwijfeld meteen verkocht zijn door de Ponte 25 de Abril. Ze is niet alleen hoog en imposant, daarnaast beschikt ze over een opvallend rode kleur die je waarschijnlijk nog aan een andere brug doet denken. Dat is best mogelijk, want deze Ponte 25 de Abril is een kopie van de Golden Gate Bridge van San Francisco. Ze werd bovendien gebouwd door dezelfde, Amerikaanse architect.

7.) Convento do Carmo

De Convento do Carmo is een veertiende eeuwse laatgotische kerk die het in het verleden zwaar te verduren heeft gekregen. Tijdens de grote aardbeving van 1755 viel dan ook het volledige dak naar beneden. Op vandaag is de Convento do Carmo een oase van rust in de hectische binnenstad van Lissabon. Je kan deze kerk bereiken door gebruik te maken van de bekende ‘Elevador de Santa Justa’. In de zomermaanden worden hier absolute aanraders van concerten gegeven.

8.) Tram 2

Een absoluut zeer bijzondere bezienswaardigheid waar je bovendien ook zelf nog eens in plaats kan nemen is Tram 2 van Lissabon. Voor veel mensen vormt een rit met de oude Electrico dan ook één van de hoogtepunten van hun verblijf in de Portugese hoofdstad. Dit is ongetwijfeld één van de beste en bovendien ook meest nostalgische manieren om kennis te maken met het mooiste dat Lissabon voor jou in petto heeft.

9.) Rua Augusta

Op het eerste zicht lijkt Rua Augusta misschien slechts een gewone voetgangersstraat, maar dat is ze absoluut niet. Deze bijzonder levendige winkelstraat kenmerkt zich onder meer door de aanwezigheid van de ‘Arco Triunfal’. Het betreft hier een prachtig, historisch gebouw met een triomfboog. Ze werd speciaal gebouwd ter herdenking van de aardbeving die Lissabon trof in 1755. De voetgangersstraat is dan ook zeer toepasselijk gelegen in de wijk Baixa Pombalina welke na de aardbeving van 1755 volledig terug heropgebouwd diende te worden.

10.) Miradouros

Lissabon is de stad die is gebouwd op zeven heuvels. Dit zorgt er voor dat er verschillende plaatsen verspreid over de stad zijn terug te vinden van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt op de omgeving. In Portugal worden deze uitzichtpunten zogenaamde ‘Miradouros’ genoemd. Niet zelden zijn ze ook nog eens prachtig betegeld met zogenaamde azulejos. De Miradouros genieten niet alleen een bijzondere populariteit bij toeristen, maar ook bij de inwoners van de stad zelf.

Meer hoogtepunten en populaire activiteiten?

Uiteraard is deze selectie limitatief. We raden je aan om zelf eens af te zakken naar de stad. Organiseer een Lissabon citytrip en slenter door de historische stad. De bekende, grootste bezienswaardigheden kom je automatisch tegen tijdens een fikse wandeling. Lissabon heeft een hoop meer te bieden dan bovenstaande lijst. Het zijn zaken die je niet zult beschreven vinden in gidsen. Het zijn de kleine dingen die de stad net zo interessant maken. Hoogtijd om dit eens met eigen ogen te aanschouwen dus.