Citytrip naar Lissabon

Tips

Alvorens met effectief vertrekt naar een stad zullen velen eerst wat informatie opzoeken. In eerste instantie wenst men te weten wat er zoal te beleven valt in de stad. Later zal men dan een antwoord formuleren op de vraag: ‘hoeveel nachten moet ik boeken?’. Op deze pagina formuleren we dan ook enkele tips. Het zijn algemene tips en het is geenszins de bedoeling om een volledige dagplanning op te stellen. Soms zit schoonheid in een klein hoekje en dit kun je zelf ontdekken door te slenteren door de Portugese hoofdstad.

Enkele algemene tips

  • Probeer op zijn minst 3 volle dagen te vertoeven in de stad. Bij voorkeur kies je een hotel met ligging in het centrum. In Lissabon zelf en in de onmiddellijke omgeving valt een hoop te beleven en 3 à 4 dagen zijn zo gevuld.
  • Een daguitstap richting Sintra is iets wat men zeker moet plannen tijdens het verblijf. Per trein is het een halfuurtje pendelen. Eenmaal ter plaatse kan men en feeëriek paleis aanschouwen. Echt de moeite waard!
  • De stad is gebouwd op 7 heuvels en men kan dus prachtige uitkijkpunten waarnemen. Op meerdere plaatsen heeft men een prachtig zich over de stad. Romantisch gebeuren!
  • Lissabon kent enkele goedkope jeugdherbergen. Ook hier kan men perfect een tweepersoonskamer boeken. Ideaal voor personen die op een ietwat voordelige manier de stad wensen te ontdekken.
  • De wijk Belem ligt ietwat verder af van het stadscentrum (5 kilometer), maar geenszins is de verplaatsing verloren moeite. Daar kun je trouwens één van de bekendste zoetigheden van Portugal proeven:  Pastéis de Belém of Pastéis de Nata. De originele pasteitjes koop je in het centrum van deze wijk. Moeilijk is de zaak niet te vinden. De gigantische wachtrij verraadt de populariteit
  • Een etentje boeken met live fadomuziek hoort ook bij een tripje. Op voorhand reserveren is de boodschap.
  • In de meeste toeristische Europese steden kan men een toeristenkaart aankopen. Ook in Lissabon, de Lisboa Card. Reken op voorhand uit of die kaart wel degelijk voordelig is voor jezelf en het reisgezelschap. Ben je niet van plan om veel musea te bezoeken en gebruik je amper het openbaar vervoer, dan is het vaak niet voordelig.
  • Wees flexibel bij het plannen van de stedentrip. De ene dag zijn de tickets peperduur en de dag erna zijn ze plots spotgoedkoop. De markt van vliegtickets is sterk schommelend. Stel jezelf dynamisch op en bespaar een hoop geld.

Gouden tips !

Wandelen

Lissabon is een echte wandelstad. Een bezoekje aan de wijk Belem brengen kan het best met het openbaar vervoer, maar voor de rest is het al wandelen heerlijk vertoeven in de stad. Zeker bij zonnig weer leg je wel wat kilometers af per dag. Gedurende deze wandeltochten kom je de voornaamste bezienswaardigheden automatisch tegen. Ook kom je zaken tegen die niet in boekjes staan beschreven. Kleine, charmante plekjes en straatmuzikanten zijn hier voorbeelden van. We raden je dan ook aan om geen vaste ‘wandelroutes’ aan te houden. Deze kun je op tal van sites vinden. Wat ons betreft is het soms beter om wat doelloos rond te slenteren. Sla steegjes in die je normaal niet zou bewandelen en rust af en toe wat uit en geniet van de zaken rondom je. De trip dient op voorhand niet volledig gepland te zijn. Indien het bijvoorbeeld een dag meer dan 40 graden Celsius is, dan trek je misschien het best even naar het strand om verfrissing op te zoeken in plaats van bezienswaardigheden te aanschouwen.

Reisgids

Tegenwoordig zijn reisgidsen niet meer zo populair. Alle informatie omtrent een bepaalde stad staat beschreven op het wereldwijde web. Toch raden we je aan om nog steeds een compacte reisgids aan te schaffen. Veelal kost zo’n exemplaar slechts 10 euro – of men huurt eentje kosteloos in de bibliotheek. Een citytrip is voor eenieder een andere ervaring. De een slentert liever wat oppervlakkig door de stad en de ander wenst dan weer alle musea in verband met de ontdekkingsreizigers te bezoeken. Hoe dan ook: wat achtergrondinformatie kan geen kwaad en zal de reiservaring enkel en alleen maar verbeteren. Even halt houden bij de historische gebouwen? Neem dan vlug even de geschiedenis van het gebouw onder de loep door even te bladeren in het boekje. Het is altijd leuker om wat kennis van zaken te hebben.

Hoogtijd om zelf te plannen

En dan nog een allerlaatste gouden tip: stop met lezen, boek een accommodatie en zoek de beste vliegtickets en ga de stad met eigen ogen gaan aanschouwen. De beste manier om Lissabon te ontdekken is door er zelf even heen te trekken.